Waarom Winterbanden

Nog even en het is weer raadzaam om over de winterbanden na te gaan denken. Heb ik ze wel? Welke staat zijn ze, met +/- 4mm profiel verliezen ze de functionaliteit in winterse omstandigheden en is het eigenlijk geen winterband meer.  Misschien heeft u een andere auto gekocht en hier nog geen winterbanden bij? Bij Gruba Auto en Bandenservice geven wij u graag advies m.b.t. de voor uw auto juiste winterbanden aankoop! Kom gerust langs met uw huidige winterbanden voor een gratis check of u klaar bent voor de komende winter! 

 winterbanden

 

 

 

 

 

 

Eigenschappen Winterbanden.

De samenstelling van het rubber is anders. Bij temperaturen lager dan ca. 7 graden Celsius zullen winterbanden beter gaan presteren dan zomerbanden, omdat bij die laatste categorie het rubber gaat verharden. Het soepel blijven van de winterband resulteert in een betere grip en een comfortabelere band. Een hardere (zomer-)band zal op slecht wegdek eerder het contact met de weg verliezen. Met name bij het rijden in de sneeuw is de winterband superieur. Op zomerbanden ga je glijden, hoe langzaam je ook rijdt. Bij het rijden op ijs presteert de winterband ook beter, maar wonderen mag je hier niet verwachten. Let wel op voldoende profiel, een winterband is effectief op sneeuw, als het profiel minimaal 4 mm diep is.

 

Winterbanden check

Monteer altijd 4 winterbanden!

Alleen op de aandrijfas winterbanden monteren is niet echt aan te raden. Als je op een auto met voorwielaandrijving alleen op de vooras winterbanden monteert, verbeteren de prestaties bij het optrekken wel, maar in de bochten zullen de achterwielen wegslippen waardoor je last krijgt van overstuur. Bij achterwielaandrijving is dit net omgekeerd. Als je alleen achteraan winterbanden monteert krijgt je auto de neiging om rechtdoor te rijden in de bochten (onderstuur). Autoconstructeurs raden dan ook aan steeds 4 winterbanden te voorzien. Voor auto’s met 4 wielaandrijving spreekt het natuurlijk voor zich altijd 4 winterbanden te monteren.

 

De ANWB laat in een filmpje zien wat het effect van winterbanden ten opzichte van zomerbanden is.

Klik op de  linkhiernaast:  http://youtu.be/nHns5Q6PUxs

Winterbanden verplichting

In de meeste Europese landen bestaat er regelgeving op dit gebied. Als er een voor winterbanden een verplichting geldt, dan is dit vaak bij winterse omstandigheden en/of binnen een bepaalde periode. In sommige gevallen wordt met een verkeersbord de verplichting aangeduid, bij sneeuwkettingen komt dit vaker voor. Maar het niet voldoen aan de regels kan een boete opleveren en als je (buiten je schuld) betrokken raakt bij een verkeersongeval, kan het rijden onder winterse omstandigheden zonder winterbanden leiden tot medeaansprakelijkheid en  ‘grove nalatigheid’, waarbij de verzekeraar betaling kan weigeren.

zomer-winterband

Zomer of winterbanden bewaren?

Als u kiest voor winter- en zomerbanden, kan het een idee zijn om een extra set velgen aan te schaffen. GRUBA AUTO EN BANDENSERVICE kan uw winter- of zomerbanden, met of zonder velgen, voor u in opslag nemen. Uw banden worden dan zorgvuldig en onder perfecte omstandigheden bewaard. Tot het wisselmoment. Tevens hebben wij diverse gebruikte stalen en lichtmetalen velgen in voorraad, uiteraard kunnen wij u ook voordelige nieuwe stalen of lichtmetalen wintervelgen aanbieden!

Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies en aankoop van uw winterbanden nieuw of gebruikt!

 

TARIEVEN WISSELEN ZOMER / WINTERBANDEN VANAF 1 SEPTEMBER 2014

Monteren van Zomer / Winterbanden.

  • Wisselen Zomer / Winterbanden zonder velg        : 60,- euro
  • Wisselen Zomer / Winterbanden incl velg              : 20,- euro

 

Opslag van banden Zonder / incl velg.

  • Opslag banden zonder / met velg per half jaar                : 10,- euro

 

imagesCA6V5A6J

 

 

Contact
Gruba Banden Hendrik ter kuilestraat 201 7547SK Enschede K.v.K. nr. 06072766 Tel. 053-4367046 E-mail: info@gruba.nl